віфлеємські немовлята

Першими мучениками за Христа можна вважати близько двох тисяч віфлеемкіх немовлят, убитих за наказом царя юдейського Ірода. Коли народився Ісус Христос, в Юдею прийшли волхви, яким було одкровення про народження Месії. Вони прийшли до царя Ірода і розповіли про це, питаючи як знайти царя Христа. Ірод подумав, що Ісус буде таким царем, який скине нинішнього правителя з престолу. Він вивідав у волхвів про те, де слід народитися Христу. Отримавши інформацію про місті Віфлеємі, Ірод, через свою злості і страху, послав туди воїнів з метою вбивства всіх немовлят до одного року, народжених в приблизний час появи на світло Спасителя. Таким чином, багато матерів втратили своїх чад. Однак Христос залишився живий, так як волхви розповіли про намір царя. Божа Матір, старець Йосип і немовля Ісус врятувалися втечею до Єгипту.

Першомученик архідиякон Стефан



Серед перших християнських мучеників Церква згадує про святого архідиякона Стефана постраждалому за свою віру в Христа, як Бога. Книга Діянь святих апостолів, написана Лукою, оповідає про смерть святого мученика. Його побили камінням єврейські книжники, книжники та фарисеї за сповідування своєї віри в Христа. У справі вбивства святого брав участь якийсь Савл, який потім сам навернувся до Христа і став відомий всьому світу під ім`ям святого первоверховного апостола Павла. Архідиякона умертвили приблизно в четвертому десятилітті по Різдві Христовому. Його пам`ять православна Церква здійснює 9-го січня. Сам святий також був одним з 70-ти апостолів Ісуса Христа. Він проповідував в Єрусалимі, за що і був засуджений єврейським синедріоном.

Також можна говорити про те, що першими християнськими мучениками були святі апостоли. Наприклад, відомо, що з 12-ти апостолів Христа лише Іоанн Богослов помер своєю смертю. Решта були замучені до смерті.