Бог в людській подобі

Для тих, хто сповідує християнське віровчення, існує єдина відповідь на питання про природу Христа. У канонічних Євангеліях, які увійшли в Новий Завіт, Ісус постає перед читачем як Сина Бога і самого Бога, який знайшов своє втілення в людському тілі.

Місією Ісуса Христа був порятунок заблукалого людства.

Біблійний Ісус не створив за своє коротке життя жодної книги, не займав високого становища в суспільстві і не стояв на чолі народних рухів. Але його проповіді, які мали вигляд образних притч і повчань, залучали до нього безліч слухачів, причому деякі з них стали відданими учнями Христа. Християни пояснюють це чарівне вплив слів Христа його божественним походженням і внутрішньою силою, даною йому згори.



Всі, хто бачив і чув Ісуса, визнавали його велич, який поєднується з мудрістю і простотою. Було дивно, як простий тесля з Назарета, народжений земною жінкою, зміг вмістити в себе таку глибоку мудрість. Тим часом не тільки слова, а й діла Ісуса для багатьох ставали доказом його божественної природи. Він умів втихомирювати негоду, ходити по воді, зцілювати хворих і воскрешати мертвих однієї лише силою свого слова.

Ісус Христос як проповідник і вчитель людства

Скептики, втім, ставлять під сумнів багато з фактів, наведених в Біблії. Матеріалістично налаштованому людині чудеса, які відбувалися Христом, представляються або спритністю рук і гіпнозом, або результатом прикрашання дійсності, до якого вільно чи мимоволі вдавалися автори Євангелій, намагаючись уявити проповідника і вчителя істинним Спасителем людства.

Не маючи можливості заглянути за грань реальності, людина може лише вірити чи не вірити в божественне походження Ісуса Христа.

Серйозні дослідники, ретельно вивчали свідчення і документи тієї епохи, розділилися в думці щодо того, чи існував Христос як історична особистість. Найбільш радикально налаштовані вчені наводять безліч доказів на користь того, що Ісус існував насправді, а не був вигадкою групи людей, що створили в своїй уяві гранично живий образ давно очікуваного Спасителя.

Деякі визнають факт життя Христа, але заперечують його божественну природу, вважаючи його всього лише одним з найбільш талановитих проповідників тих релігійних істин, які вже були закріплені в Старому Завіті. Ісус нібито лише розвинув біблійні ідеї, надавши їм подібну форму і наповнивши новим змістом, відповідним своєму часу. Як би там не було, сьогодні рідко хто заперечує той факт, що особистість Ісуса Христа вплинула на хід світової історії і нинішнє духовне стан людства.